Palveluskoirat


🔥 Haku omatoimiryhmään hallikaudelle on avoinna! Lue lisää Koulutukset-sivulta🔥

Hei treeneissä kävijä! Lue tämä :) Ulkotreenikauden 2024 kynnyksellä ohessa muistutuksena, ja uudemmille tiedoksi ohjeita palveluskoirajaoksen koulutuksiin tulijoille

YLEISTÄ
LPKY:n palveluskoirajaoksen nimissä koulutuksia ja kursseja vetävät ihmiset ovat ihan tavallisia harrastajia, joista useimmilla on vähintään alokasluokan koulutustunnus itse kouluttamallaan koiralla, ja / tai harrastusvuosia takana useampia, jopa kymmeniä. Kaikki kouluttajat tekevät yhdistyksen eteen hommia vapaaehtoistyönä, harrastuksena omalla vapaa-ajallaan, kursseista ja koulutuksista perittävät maksut menevät mm. Tapavainolan kentän ja Haukkulaakson ylläpitokuluihin. 

Kurssi- ja koulutustarjonta määräytyy sen mukaan mitä ja milloin kukakin kouluttaja kokee itselleen mahdolliseksi ja mielekkääksi vetää. Kuten koirat, myös ihmiset palkkaantuvat eri asioista, on erilaisia mielenkiinnon kohteita. Joku tykkää vetää pentukursseja, joku toinen tavoitteellisesti treenaavien kursseja, joku maastokoulutuksia, joku yksittäisiä treenejä. Jonkun omaan elämään sopii treenien pitäminen aamulla, jonkun illalla, jonkun jaksaminen riittää vetää yhdet treenit, toisen useammat. Joku haluaa sitoutua ajallisesti pidemmän ajan päähän, joku taas pitää mieluummin treenejä pika-aikataululla. Joku vetää koulutuksia saadakseen treeniä myös omalle koiralleen, joku pelkästä kouluttamisen ilosta oman koiran ollessa uransa ehtoopuolella. 

Vaikka usein puhutaan, että "yhdistys tarjoaa", treenit pitää kuitenkin joku oikea ihminen, kanssaharrastaja. Hän on sitoutunut tulemaan paikalle sovittuna aikana, joissakin tapauksissa jopa useamman kymmenen kilometrin päästä, joten tulethan sinäkin. Jos sinulle kuitenkin tulee oikeasti ylitsepääsemätön este, ilmoitathan siitä mahdollisimman nopeasti treenien vetäjälle. 

Pääosa pk-jaoksen treeneistä toimii periaatteella, jossa treeneissä ollaan alusta loppuun asti, ja tarvittaessa autetaan muita. Tottiksissa myös se viimeinen koirakko, tai kouluttaja, saattaa tarvita henkilöryhmää, häiriökoiraa, tai vaikkapa ampujaa.
Haussa niin ilmaisutreeneissä kentällä kuin hakutreeneissä metsässäkin jokainen toimii vuorollaan maalimiehenä, muuten treenejä on mahdotonta pitää.
Jälkitreeneissä jälkiä mahdollisesti tallataan muillekin, ja joku saattaa tarvita häiriötä janalle jne. 

Yleisesti treeneihin saavutaan omalla autolla, jossa koira odottaa omaa vuoroaan treenata. Aurinkoisina päivinä on huolehdittava siitä, ettei auton sisälämpötila nouse liian korkeaksi, joten mukana on hyvä olla esim. Valkoinen lakana tmv., jolla varjostaa autoa, mutta josta ilma menee läpi, ja häkki tai muu vastaava, joka pitää koiran turvallisesti autossa, vaikka ikkunat ja ovet olisivat auki. Lakana saattaa auttaa koiraa myös olemaan autossa rauhallisesti, kun se ei näe ulos. Lisäksi muista ottaa vettä sekä koiralle, että itsellesi. Koiran palkkaantumisen kannalta olisi hyvä, jos se olisi mahdollisimman nälkäinen, joten sitä ei kannata ruokkia juuri ennen treenejä. Koirasta riippuen väli edelliseen kunnolliseen ruoka-annokseen voi olla jopa 12-24h. Treeneissä koira itse määrittelee mikä sille on paras palkka, oli se sitten lelu tai ruoka, ja millä tavalla se haluaa palkkansa nauttia. Jos et vielä itse oikein tiedä mikä olisi hyvä omalle koirallesi, aina voi kysyä treenien vetäjän mielipidettä.

AVOIMET TOTTIKSET
PK-jaoksen avoimet tottikset on tarkoitettu koirakoille, jotka ovat kiinnostuneet palvelus- ja/tai pelastuskoirakokeista, ja ne toteutetaan yhteistyössä pelastuskoirajaoksen kanssa.Kentällä treenataan BH- eli käyttäytymiskokeen, sekä palveluskoirakokeiden kenttäosuuden liikkeitä, kuten paikallaanoloa, seuraamista, laukausäänihäiriötä jne. Palveluskoirakoeoikeudet omaavat rodut löytyvät virkku.net:stä, samoin koeohjeet.
Avoimiin tottiksiin osallistumiselle ei ole mitään pohjataitovaatimuksia, treeneihin voi tulla vaikka koira tai ohjaaja ei osaisi mitään. Tavoitteena on hyvähenkinen koulutusilta, jonne jokainen voi tuntea olevansa tervetullut, joten muistetaanhan normaalit käytöstavat. 

MAASTOTREENIT
Pyrimme järjestämään v. 2024 ohjattuja treenejä ainakin henkilöetsinnässä, metsäjäljellä, esineruudussa, ja peltojäljellä. Osa yksittäisinä treenikertoina, osa säännöllisinä treeneinä, osa kurssimuotoisesti. Maastotreeneissä pyydämme erityisesti huomioimaan, ettei luontoon jää välttämätöntä enempää jälkiä siitä, että paikalla on oltu, ja etteivät autot blokkaa isojen maatalouskoneiden reittejä pelloille ja metsiin. On hyvä myös muistaa, että maastossa tavattava treenien ulkopuolinen ihminen saattaa olla maanomistaja, tai metsästysseuran pj., joka päättää saadaanko alueita käyttää treenaamiseen jatkossakin. 

Maastotreeneissä tarvittavan varustuksen voit varmistaa treenien vetäjältä, mutta yleisesti ottaen ihmiselle sään- ja ötökkätilanteen mukainen pukeutuminen päähineineen, vettä ja ehkä evästäkin on hyvä olla, treenit kuitenkin kestävät useimmiten useamman tunnin. Koiralle vettä ja palkkaa joko erityisherkkuina tai leluina, jälkitreeneihin pitkä (3-10 m) liina, ja panta tai valjaat. Haussa ja esineruudussa riittää lyhyempi liina, ja talutusvaljaat tai panta, mutta koiran ollessa irti sillä tulisi olla myös SPKL:n tunnusvaljaat. Treeni ei kuitenkaan kaadu tunnusvaljaiden puutteeseen. LPKY:n nimissä järjestetyt pk/peko-koulutukset pidetään aina paikoissa, joihin on etukäteen kysytty treenilupa. Periaatteessa metsäjälkeä saa harrastaa jokaisenoikeudella, koska koira on siinä kytkettynä, mutta esim. pelloille ei saa mennä ilman lupaa, ja vastuullinen harrastaja kysyy luvat myös metsäjälkitreeneihin, ainakin jos paikalle tulee useampi koirakko. Lajeissa, joissa koira on irti, lupa on ehdottomasti oltava. Lupa saattaa olla vain tietylle ajankohdalle, joten ethän koskaan mene treenaamaan ilman varmistettua lupaa, koska se saattaa johtaa siihen, että lupa evätään jatkossa kaikilta. 

Mukavia, sopivan lämpimiä, kuivia ja ötökkävapaita koulutushetkiä toivotellen, jaosvetäjät Suvi ja Mari


Palveluskoirat

Palveluskoiraharrastus on koiran työominaisuuksia monipuolisesti hyödyntävää ja mittaavaa toimintaa sekä mukavaa yhdessäoloa. Lappeenrannan Palveluskoirayhdistyksessä on mahdollista harjoitella ohjatusti jälkeä, hakua ja viestiä. LPKY:n palveluskoirajaos ja pelastuskoirajaos tekevät yhteistyötä tottelevaisuuden kouluttamisessa sekä maastokoulutuksissa.
Palveluskoirista on apua monenlaisissa etsintätehtävissä. Palveluskoiria koulutetaan mm. ihmisten ja esineiden etsimiseen. Palveluskoira voi auttaa löytämään vaikkapa kotipihaan pudonneen avaimen tai metsään pudonneet käsineet.


Jälkikoira seuraa ihmisen kulkemaa jälkeä eli jäljestää ja ilmaisee ihmisen jäljelle pudottamia esineitä kertoen näin ohjaajalleen, että on pysynyt jäljellä. Hakukoira etsii piiloutuneita tai kadonneita ihmisiä seuraten ilman mukana kulkevia hajuvirtoja. Viestikoiran tehtävänä on kuljettaa viestiä kahden ihmisen välillä, selvittäen tiensä perille toisen maastossa kulkevan ihmisen luokse, toisen ihmisen pysyessä paikallaan. Palveluskoiria koulutetaan myös suojelutehtäviin, jossa koiran tehtävä on puolustaa omistajaa.

Palveluskoiralajit jaetaan seitsemään eri lajiin:

  • jälkikoe (PAJÄ)
  • viestikoe (PAVI)
  • hakukoe (PAHA)
  • etsintäkoe (PAEK)
  • opastuskoe (PAOP)
  • valjakkohiihto (PAVE)
  • suojelukoe (PASU)
Lisäksi palveluskoirapuolelta löytyy:
  • Erikoisjälki (FH/PAEJ)
  • Käyttäytymiskoe (BH/PAKK)

PK-toiminnan aktiivisin aika alkaa keväästä jatkuen syksyyn. Silloin järjestetään haku-, jälki- ja viestikoulutusta maastossa. Ympärivuotista toimintaa löytyy tottelevaisuusharjoitusten merkeissä. Maasto- ja tottelevaisuustreenien lisäksi järjestetään erilaisia kursseja ja koulutustilaisuuksia.

Palveluskoirakoeoikeudet omaavat rodut löydät listattuna Virkku -sivustolta, tästä linkistä



Tulossa!

Klikkaa Koulutukset -sivulle ja käy katsomassa tulossa olevat tapahtumat! 


Oheisesta tiedostosta löydät ohjeita avoimiin palvelus- ja pelastuskoirien tottiksiin tuleville.