LPKY

Palveluskoirat koekalenteri 2018
Päivämäärä Aika Paikka Hinta Koetiedot Ilmoittautuminen
20.-22.7.2018    Haukkulaakso   Luonnetesti

Tuomarit:
Tarja Matsuoi ja Leena Turunen

Hinta:
jäsenet 40€/koira

ei jäsen 65€/koira

LPKY:n jäsenet etusijalla
 11.-17.6.2018
klo 16-21
jäsenten ilmoittautuminen
(ulkopuoliset 18.6.-1.7. klo 16-21)

050 348 8202
suoniosari@gmail.com
6.8.2018 17:00 Tapavainola   BH-koe
Tuomari:
Maarit Kuntola
Lisätiedot ja ilmoittautuminen
www.virkku.net
31.8.-2.9.2018   Haukkulaakso   Kaupunkiottelu  
           

 



Koemuodot

BH-koe
Ennen ensimmäistä palveluskoirakoetta on suoritettava käyttäytymiskoe hyväksytysti. BH-kokeessa on kaksi osaa, joissa arvioidaan sekä koiran tottelevaisuutta että käyttäytymistä kaupunkiolosuhteissa erilaisine ärsykkeineen. BH-kokeeseen saa osallistua myös ei-palveluskoiraoikeuksia omaavat ja rekisteröimättömät, tunnistusmerkityt koirat.

PK-haku (PAHA) 
PK-haussa koirat etsivät niin kutsuttuja maalimiehiä (piiloon asettuneita ihmisiä) lyhyehköllä metsäradalla. Radan pituus kasvaa alokasluokan 100 metristä voittajaluokan kolmeensataan metriin. Radalle on kaikissa luokissa sijoitettu kolme maalimiestä.
Löydön ilmaisussa on sallittu kaksi eri tapaa. Koira ilmaisee löytönsä koiranohjaajalle jäämällä haukkumaan maalimiehen luo tai niin kutsutulla rullalla, jolloin koira poimii maalimiehen luona pannassaan roikkuvan rullan suuhunsa ja tuo sen ohjaajalle. Tämän jälkeen koira kytketään ja se vie ohjaajan löytyneen maalimiehen luo.

PK-jälki (PAJÄ)
PK-jälkikokeessa koira jäljestää metsässä ja osoittaa ohjaajalleen jäljen päällä olevat esineet. Jäljen nosto tapahtuu niin sanotulta janalta. Jäljen pituus vaihtelee alokasluokan 500 metristä voittajaluokan 1500 metriin.

Etsintäkoe (PAEK)

Etsintäkoe on koiraa monipuolisesti testaava koe. Koira suorittaa lyhennetyn jälki- ja hakuosuuden lisäksi myös nk. tarkkuusnoudon ja pudotetun esineen noudon.

Viesti (PAVI)
Viestissä koira juoksee ohjaajan ja apuohjaajan välisessä maastossa käyttäen apunaan sekä reitin tuntemusta että jäljestystä. Luokasta toiseen noustaessa viestin välitysosuuksien välimatka kasvaa.

PK-hakuun, jälkeen, viestiin ja erikoiskokeeseen kuuluu osana tottelevaisuus ja esineruutu. Tottelevaisuusosuudessa suoritettavat liikkeet vaikeutuvat luokasta toiseen siirryttäessä. Samoin esineruudusta noudettavien esineiden määrä ja käytettävä aika muuttuvat. Kaikissa palveluskoiralajeissa kokeet vaikeutuvat kolmeportaisesti (alokas-, avoin ja voittajaluokka).

Kaikista koemuodoista löydät lisätietoa Suomen Palveluskoiraliiton sivuilta.

© Lappeenrannan Palveluskoirayhdistys ry
Kaakon Nettipalvelu Oy